Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]кадър бТВНяколко са основанията, които покриват конституционното

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgкадър бТВНяколко са основанията, които покриват конституционното
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Поисках оставката на Гешев заради нарушения на закона и на етиката

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

кадър бТВ

Няколко са основанията, които покриват конституционното условие за тежко нарушаване на служебните отговорности, редовно несъблюдение, както и такива, които накърняват престижа на правосъдната власт, поради които желая оставката на основния прокурор Иван Гешев. Аз ще показва претекстовете на съвещание на Висш съдебен съвет, те са изведени от информацията, която е показал министъра на Министерство на вътрешните работи. Аз съм се опитал да ги обобщя в няколко групи. Става дума за дейности, които в редица случаи се разминават с условията за незаинтересованост и безпристрастност, за това че липсва обединен критерии, когато се правят оценка дейности на хора, които се намират по високите етажи на властта.

Това разяснява в ефира на бТВ служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов.

Вие смятате ли, че когато за банкрута на една банка единия от главните акционери основателно е измамен под правосъдна отговорност, за другия този въпрос не се слага!? Или пък другия - когато се изполват специфични разследващи средства не по предназначението на инспекцията или предварителното произвеждане, което се прави, те по-късно също изборно да бъдат обществено разгласявани!? Така че това са неща, които хората виждат, уточни той.

Нарушенията са с изключение на по българското законодателство, само че и по етичния кодекс на българските магистрати - за безпристрастност, за конфиденциалност и за дейности на началник в правосъдната власт, разяснява министърът. 

Така че процедурата изисква аз да подхваща това деяние, защото не се откриха членове на Висш съдебен съвет, които да подхващат тази самодейност. Срещу нас обикщновено се реагира, че виждате  ли, ние нарушаваме независимостта на правосъдната власт. С какво? Аз съм сега единственият орган, който може да сложи този въпрос на разискване. А решаващият орган е Висш съдебен съвет. Така че отговорността към този момент е пред него и аз се надявам към този момент в действителност да се покаже самостоятелрност на членовете на Висш съдебен съвет, да не се разделят на сътрудници, да не се считат единствено за служебно подчинени и да създадат совято преценка, добави той.

 

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР